Medyka - położenie geograficzne

Medyka to miejscowość będąca siedzibą Urzędu Gminy (ok. 2 650 mieszkańców), wchodząca w skład powiatu przemyskiego - stanowiącego część obszaru województwa podkarpackiego, utworzonego 1 stycznia 1999 roku. Oddalona od Przemyśla ok. 12 km w kierunku wschodnim i położona na wysokości 206 m n.p.m., stanowi Medyka ważne przejście graniczne między Polską, a Ukrainą. Obszar gminy położony jest w Dolinie Dolnego Sanu, która rozciąga się od Przemyśla, aż po ujście Sanu do Wisły, poniżej Sandomierza. Na północ od Medyki rozpościera się Płaskowyż Tarnogrodzki, od południa Płaskowyż Sańsko - Dniestrzański, którego fragment znajduje się na terytorium Polski. W kierunku południowo - zachodnim leżące między dolinami Sanu i Wiaru - Pogórze Przemyskie.

Wieś zajmuje powierzchnię ok. 1678 ha i jest siedzibą gminy. Dojechać tu można autobusem miejskim z Przemyśla (linia nr 9) lub z dworca PKS autobusem relacji Przemyśl - Radymno. Czas dojazdu do 25 min. W Medyce swoją siedzibę mają: - Urząd Gminy, Szkoła Podstawowa im. Władysława Jagiełły, Gimnazjum im. Jana Gwalberta Pawlikowskiego, Gminny Ośrodek Zdrowia, Urząd Pocztowy, Posterunek Policji, Ochotnicza Straż Pożarna, Filia Banku Spółdzielczego z Żurawicy, przedszkole, sklepy GS i sklepy prywatne różnych branż, Gminna Biblioteka Publiczna, stacja PKP.
     W odległości 1 km od centrum Medyki znajduje się przejście drogowe i kolejowe z Polski na Ukrainę oraz w pełni zmechanizowana stacja przeładunkowa. Na przejściu granicznym Placówka Urzędu Celnego.
   Przybywający do Medyki turysta może odwiedzić nieliczne zabytki, które przetrwały do naszych czasów. Należą do nich: drewniany kościół parafialny pw. św. Piotra i Pawła, zbudowany w latach 1607-1608, przebudowany w 1850 r., przy kościele drewniana dzwonnica z XVIII w., oficyna dworska z XIX wieku, tzw. sędziówka,  XIX-wieczny dom letni na wyspie, otoczony parkiem krajobrazowym.  W parku znajduje się kopiec Jagiełły oraz głaz z tablicą pamiątkową ku pamięci Jana Gwalberta Pawlikowskiego. W okolicy wsi kilka bunkrów radzieckich, pochodzących z czasów drugiej wojny światowej (Linia Mołotowa).