Łańcut i Markowa

DSC 2784a

Zanim seniorzy dotarli do Łańcuta, najpierw zwiedzili Muzeum w Markowej im. Rodziny Ulmów tj. muzeum poświęcone Polakom ratującym Żydów podczas II wojny światowej. Rodzina Ulmów zdecydowała się ukrywać przed Niemcami dwie rodziny żydowskie i zapłaciła za to najwyższą cenę. 24 marca 1944 roku zostali rozstrzelani Ulmowie, ich dzieci oraz ukrywani Żydzi. Na murze obok budynku muzeum znajdują się tabliczki z nazwiskami osób z Podkarpacia, którzy pomagali Żydom.

Natomiast Łańcut to dobrze znany zamek w naszym regionie, który wybudowany został w 1642 roku, a właścicielami byli Lubomirscy i Potoccy.  W Łańcucie zwiedzano z przewodnikiem nie tylko zamek, ale i powozownię, park oraz storczykarnię.

Ostatnią przystanią w podróży była przerwa na kawę w karczmie "Pod semaforem" w Bachórzu.

Zapraszamy do galerii z fotografiami z wycieczki.

Radawa - wypoczynek seniorów

DSC1156aSeniorzy z klubu PLATANodpoczywali tego lata w pobliskiej Radawie i to nie jeden raz. Plaż, las, łódki i ciepła woda bardzo przypadły im do gustu. Jest to wspaniałe  i bezpieczne miejsce do leżakowania w promieniach słońca, ale także do aktywnego wypoczynku. Dpobry humor, sprzyjająca pogoda,  zachęcają i będa pewnie nie raz w miłych wspomnieniach seniorów klubu Platan, w czasie zimowych wspomnień. Zapewne powrócą w to miejsce jeszcze nie raz w przyszłym roku i następnych latach.

Zapraszamy do galerii.

Pamiątkowa tablica

DSC 0922a

Seniorzy Klubu "Platan" z Medyki postanowili upamiętnić powstanie klubu poprzez zasadzenie czterech dębów oraz ufundowanie tablicy pamiątkowej umieszczonej na kamieniu. Tablica została odsłonięta uroczyście 10 czerwca, a znajdziemy ją obok okazałego dębu imieniem "Gwalbert", który rośnie pomiędzy kładką nad stawem, a domem na wyspie. Jak przystało na tego typu organizację, tablicę odsłonił najstarszy członek klubu.

Przesłanie jest chyba jasne - nasi seniorzy są mocni jak dęby i twardzi jak kamień.

Nordic walking

a61f2d13efa722b25d6ae5b93a3c4c26

Klub Seniora PLATAN zaprasza chętnych na  bezkosztowe zajęcia z nordic walking. Pierwsze spotkanie odbędzie się w czwartek 12 maja o godz. 18:30 pod halą sportową w Medyce. Na miejscu będą dostępne kijki oraz porady instruktorskie prowadzącego zajęcia p. Tomasza Kordek. Dowiemy się jak pracować kijkami aby osiągnąć prawidłową technikę poruszania się w terenie, jak przeprowadzić rozgrzewkę oraz co nam daje nordic walking.

Majówki

img350

Klub Seniora PLATAN, zaprasza na modlitwy majówkowe przy medyckich kapliczkach.
Pierwsze spotkanie majówkowe odbyło się w zeszłą w niedzielę przy kapliczce na osiedlu.

Kolejne spotkania przy kapliczkach będą odbywać się co poniedziałek w następującej kolejności:

- 9-go maja godz. 19:00, kapliczka za parkiem przy drodze do Torek
- 16-go maja godz. 19:00, kapliczka na Oprynkach