Oficjalne otwarcie Izby Pamięci

DSC 9993

DSC 9999a

„Pamięć przeszłości dla przyszłości”

W naszym lokalnym środowisku świętowaliśmy otwarcie Izby Pamięci wraz z niecodziennymi gośćmi, ostatnim seniorem rodu Pawlikowskich z Medyki, Panem Kasperem Pawlikowskim oraz współmałżonką Panią Anną Pawlikowską. Okazji do świętowania było w tym czasie znacznie więcej, ale po kolei.

Oficjalne otwarcie Izby Pamięci poprzedzone było sobotnim wyjazdem do Lwowa w dniu 14 maja. Rankiem, wraz z naszymi gośćmi, udaliśmy się przez piesze przejście graniczne w Medyce do Szegiń na Ukrainie, skąd zabrał wycieczkowiczów do Lwowa umówiony bus. W planie było zwiedzanie miejsc związanych z obecnością w tym mieście rodziny Pawlikowskich, Wolskich i Obertyńskich. Nie mogło więc zabraknąć wizyty na tzw. „Zaświeciu”. Poza tym było zwiedzanie starówki lwowskiej wraz z przewodnikiem. Wycieczkowicze zjawili się w Medyce późnym popołudniem i po krótkiej przerwie mogli już zwiedzać „Pałacyk” („Dom na wyspie”) oraz zasiąść do uroczystej, zasłużonej kolacji. Przygotowaniem posiłku zajęło się nasze Medyckie Koło Gospodyń, a osłabione po podróży ciała wycieczkowiczów wzmacniała dodatkowo Kapela z Chałupek.             Fotorelacja z uroczystości w naszej GALERII

Niedziela 15 maja była również bogata w wydarzenia. W godzinach przedpołudniowych, Pani Anna i Pan Kasper Pawlikowscy zwiedzali w Siedliskach Fort „Salis Soglio” oraz rezerwat przyrody „Skarpa Jaksmanice”. Oba, tak różne od siebie obiekty wywarły na zwiedzających duże wrażenie.

Tego samego dnia punktualnie o godz. 16:00 rozpoczęliśmy uroczystości w „Domu na wyspie” związane z otwarciem Izby Pamięci. Po przywitaniu przybyłych licznie gości i okolicznościowych przemówieniach, jako pierwszy prelegent, głos zabrał Pan Kasper Pawlikowski. Nasz gość nawiązał w swym wystąpieniu do hasła uroczystości: „Pamięć przeszłości dla przyszłości”, oraz opowiedział o historii kolekcjonerstwa swojej rodziny na przestrzeni wielu lat. Kolejną prelekcję pt.: „Historia powstania „Domu na wyspie”  wygłosił członek naszego Stowarzyszenia Pan Bartosz Jakubowski. Do podania duchowej strawy w tym dniu przyczynił się także duet muzyczny z Państwowej Szkoły Muzycznej w Przemyślu, który wykonał dla nas pięć utworów na skrzypce i gitarę. Następnie wszyscy goście udali się do przygotowanej przez nasze Stowarzyszenie Izby Pamięci, gdzie nastąpiło jej uroczyste otwarcie poprzez przecięcie wstęgi przez Pana Kaspra Pawlikowskiego, Wójta Gminy Medyka Pana Marka Iwasieczkę oraz Prezesa Stowarzyszenia Pana Mariusz Gumiennego.

W kolejnej odsłonie tego dnia mieliśmy uroczyste nasadzenia sadzonki drzewa platana klonolistnego dokonane przez Pana Kaspra Pawlikowskiego oraz Wójta Gminy Medyka Pana Marka Iwasieczkę. Młoda sadzonka wkopana została obok starego (ponad dwustuletniego) pnia tego samego gatunku, wyciętego z powodów bezpieczeństwa około trzech tygodni temu.

W tym uroczystym dniu, jeszcze jedno parkowe drzewo dostąpiło możliwości bezpośredniego wzięcia udziału w lokalnym święcie. Otóż dębowi, stojącemu pomiędzy domem na wyspie a małym mostkiem do parku, nadano imię „Gwalbert”. Odsłonięcia tablicy informującej o tym zdarzeniu dokonał Pan Kasper Pawlikowski. Stało się tak na wniosek Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Medyckiej, złożonego do Wójta Gminy i Rady Gminy Medyka. Co jak widać zostało pozytywnie rozpatrzone.

Choć czas nam bardzo uciekał, nasi goście wracali w godzinach popołudniowych do Krakowa, musieliśmy zrealizować jeszcze jeden punkt programu. Wspólnie z Panem Kasprem Pawlikowskim dokonaliśmy próby lokalizacji fundamentów nieistniejącego już Dworu Medyckiego postawionego w latach 20-tych XIX w przez jego ojca Michała. Udało się to nam z sukcesem. Teraz wiemy już dokładnie, gdzie znajdował się ów dom, bo takim w istocie był. Był zatem pracownią malarską dla jego matki Anieli, wielorakim miejscem pracy dla jego ojca Michała oraz miejscem gromadzenia skarbów kultury rodziny Pawlikowskich.

Nieistniejącemu  dworowi medyckiemu poświęcona była także wystawa zlokalizowana na parterze w sali konferencyjnej, którą odwiedzający nas gości mogli zwiedzać przez cały czas trwania uroczystości. Należy dodać, że wielu zwiedzających nie wiedziało o istnieniu w medyckim parku tego typu obiektu. Zaskoczeniem była także jego lokalizacja. Wobec tego było o czym rozmawiać i dyskutować przy...

Na zakończenie uroczystości nie zabrakło także poczęstunku w postaci kawy, herbaty i ciasta, które przygotowali dla naszych gości, działający przy Stowarzyszeniu Przyjaciół Ziemi Medyckiej, członkowie Klub Seniora „Platan”.

W przygotowaniu bardzo wydatnie pomagała nam Dyrektor Gminnego Centrum Kulturalnego Pani Bernadeta Golik oraz jej współpracownice: Danuta Muzykarz, Ilona Łupieniak i Katarzyna Szaruga. Oczywiście w przygotowaniu całokształtu uroczystości pomagali głównie członkowie naszego Stowarzyszenia. Dziękujemy wszystkim.