Apel

Szanowni państwo.

Zarząd Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Medyckiej zwraca się do obecnych mieszkańców Medyki oraz do tych już nie mieszkających w jej granicach, o pomoc w upamiętnieniu naszej wspólnej historii. Zachowanie wiedzy i pamięci historycznej dla obecnych i przyszłych pokoleń wydaje się nam bardzo istotnym elementem nie tylko naszej tożsamości narodowej, ale także tej lokalnej. Nie możemy dać zapomnieć o tych, którzy przelewali swoją krew walcząc o wolność i obronę ojczyzny, czy także o tych, których systemy represji uznały za wrogów swoich ideologii.

W związku z tym zwracamy się z prośbą o przekazywanie danych osobowych oraz wszelkich inne informacje dotyczących mieszkańców Medyki, którzy: walczyli w różnych powstaniach; zostali  przymusowo wywiezieni na Syberię, Kazachstan oraz inne miejsca odosobnienia; walczyli na różnych frontach pierwszej i drugiej wojny światowej; walczyli w partyzantce i AK; byli represjonowani i prześladowani przez okupantów i wrogie RP systemy władzy.

Naszym celem jest zebranie informacji, które pozwolą na zachowanie informacji o wymienionych osobach, a także przyczynią się do utworzenia pamiątkowej tablicy, która znajdzie odpowiednie miejsce w naszym lokalnym środowisku.

Wszelkie informacje można zgłaszać osobiście do znanych członków stowarzyszenia oraz listownie na adres: Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Medyckiej, Medyka 479A, 37-732 Medyka;  pocztą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.