Uroczyste zakończenie projektu

DSC 0089

W grudniu zakończyliśmy projekt pod nazwą „Wykopmy nasze skarby z domu... wyjść z dziadkiem to nie obciach”, który był realizowany z programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020, priorytet 2 - „aktywne społeczeństwo”. W ramach tego projektu przeprowadzone były warsztaty z j. angielskiego, z komunikacji interpersonalnej, warsztaty kulinarne wraz z pokazem i degustacją, a także warsztaty teatralne ze spektaklem.

Celem projektu była aktywizacja młodzieży oraz osób dorosłych z naszej miejscowości do wspólnej aktywności w ramach wspomnianych warsztatów, jak również mobilizacja różnych grup społecznych poprzez zaangażowanie się w poszczególne działania.

Foto z imprezy w naszej galerii

Warsztaty z języka angielskiego prowadziła bardzo sprawnie nowa medyczanka p. Magdalena Jop. Warsztaty z komunikacji interpersonalnej przeprowadziła psycholog pani Katarzyna Jaromi. Nad warsztatami kulinarnymi czuwało Medyckie Koło Gospodyń z p. Anną Figielą na czele. Natomiast warsztaty teatralne prowadziła doświadczona w sprawach artystycznych p. Elżbieta Bernatek, którą wspomagała p. Anna Jakubiak. Największym powodzeniem cieszyły się „kulinaria”, które zgromadziły najliczniejszą grupę uczestników. Gotowano, pieczono, smażono, przypalano, wywalano, znowu pieczono, gotowano, smażono... i tak dalej, i tak dalej. Jednym słowem było i wesoło i z pożytkiem dla każdego, kto uczestniczył. Mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że nie sprawdziło się w tym przypadku powiedzenie: „Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść”, ponieważ było zupełnie odwrotnie. Oczywiście każde zajęcia miały swój klimat. Inny był z angielskiego, inny z komunikacji interpersonalnej, a jeszcze inny z zajęć teatralnych. Dziełem wieńczącym omawiane warsztaty był spektakl słowno-muzyczny pt. „Słychać w ciszy”. Medyccy aktorzy zapewnili licznie przybyłej publiczności wesołe, pełne humoru mile spędzone chwile ze śmiechem aż do łez. Nie zabrakło też „coś dla ciała”, bowiem uczestnicy warsztatów kulinarnych przygotowali degustację smakowitych potraw. A czego tam nie było... „cud i miód, palce lizać...”.

W ramach imprezy kończącej cykl warsztatów odbył się także pokaz multimedialny przedstawiający wszystkie warsztaty oraz przeprowadzone prace adaptacyjne budynku katechetycznego.

Odbyła się także wystawa i prelekcja pt. „Tadeusz Pawlikowski i jego teatr”. Autorem i prelegentem był nasz rodzimy historyk Bartosz Jakubowski. Wystąpienie było związane z setną rocznicą śmierci tego wybitnego reżysera rodem z Medyki. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w tym numerze kwartalnika „Czas Medycki”.

Dodatkowym celem naszych działań był częściowy remont i adaptacja pomieszczeń dawnego tzw. „domu katechetycznego”, który stał zaniedbany i niewykorzystany. W ramach tego wymieniono część okien - niektóre zaślepiono, wykonane zostały szpalety drewniane z parapetami, wycyklinowano deski sceny teatralnej - po uprzednim wymienieniu uszkodzonych, uzupełniono boazerię w miejscach zaślepionych okien oraz poprawiono część instalacji oświetleniowej i elektrycznej. Dodatkowo zamontowano kominek z nadmuchem elektrycznym ciepłego powietrza. Wcześniej w salce górnej została pokryta płytkami ceramicznymi podłoga. Do zrobienia jest jeszcze wiele, więc w miarę możliwości będą kontynuowane dalsze prace. Kiedyś był to „centralny ośrodek kultury”, przy którego budowie i wyposażeniu pracowali nasi parafianie. Jest więc nadzieja, że odżyje i nadal będzie służył dobrym celom.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu, zapraszamy do podpowiadania pomysłów na kolejne działania i zachęcamy do własnej inicjatywy związanej z wykorzystaniem pomieszczeń domu katechetycznego. Pierwszą „gwiazdką” jest w tym przypadku teatr, który nie jest zamknięty dla kolejnych aktorów (następne przedstawienie w okolicach świąt Wielkanocnych) jak i inne propozycje sceniczne. Zachęcamy młodszych, starszych,                 i najstarszych.

Na koniec pragniemy podziękować przybyłym gościom w osobach: Wójt Gminy Medyka Pan Marek Iwasieczko, Sekretarz Gminy Pan Ryszard Adamski, Dyrektor Szkoły Podstawowej w Medyce Pani Elżbieta Broda, Dyrektor Gimnazjum w Medyce Pan Wacław Broda, Dyrektor GCK Pani Bernadeta Golik. Pragniemy też podziękować Członkom Gminnej Komisji Oświaty i Kultury: Pani Bogusławie Dzimirze, Pani Elżbiecie Świerzyńkiej, Panu Stanisławowi Górce i Przewodniczącemu Komisji Panu Tomaszowi Kordkowi.

Osobne podziękowania należą się osobom, które pomagały nam w pracach adaptacyjnych budynku katechetycznego tj. wspomagającej nas Pani Helenie Szkółce oraz Panom: Zdzisławowi Serwinowi, Mieczysławowi Pawlusiowi, Zdzisławowi Obłaskiemu, Ryszardowi Służały, Andrzejowi Cichockiemu i Pawłowi Górniakowi. Dziękujemy Członkom Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Medyckiej, oraz młodzieży która uczestniczyła w pracach porządkowych.