Wizyta w Zakopiańskim stylu

DSC 4520aa   Nasza dwudniowa wizyta w Zakopanem miała swój motyw przewodni - styl zakopiański. To głównie on przyciągnął nas do stolicy Tatr. W planach nie było żadnej górskiej wycieczki, nawet najmniejszej, bynajmniej nie tym razem, ponieważ i na to jeszcze przyjdzie pora.

Po zakwaterowaniu wspólnym obiedzie udaliśmy się na spotkanie z miłym i młodym zakopiańskim przewodnikiem, który oczywiście zabrał nas w pierwszej kolejności do Muzeum Tatrzańskiego Parku Narodowego. Potem była Kaplica Najświętszego Serca Jezusowego w Jaszczurówce, zaprojektowana przez Stanisława Witkiewicza, a której budowę rozpoczęto w roku 1904.

Tu mogliśmy zacząć podziwiać zakopiański styl widoczny w wielu elementach tej małej drewnianej świątyni. Witkiewicz nie tylko drewniane elementy projektował, jego dziełem są też piękne boczne witraże. Kolejnym punktem naszych odwiedzin w Zakopanem była jedna z najsłynniejszych nekropolii w Polsce - Cmentarz na Pęksowym Brzysku. Pośród wielu pochowanych tu osób, zasłużonych dla Zakopanego a także Polski, znajdziemy również grobowiec rodzinny Pawikowskich z Medyki, gdzie spoczywają szczątki Jana Gwalberta Pawlikowskiego - ekonomisty, historyka, taternika, pisarza, pioniera ochrony przyrody - patrona medyckiego gimnazjum.

Na Pęksowym Brzysku pochowanych jest wiele znakomitości, niech wspomnę chociażby kilku najbardziej znanych: Stanisław i Marian Sokołowscy - badacze przyrody; Jan Sokołowski - wybitny ornitolog; Władysław Orkan - pisarz; Tytus Chałubiński - wielce zasłużony dla Zakopanego lekarz; Jan Długosz - pisarz; Kornel Makuszyński - prozaik i poeta; Stanisław Marusarz - wielki Polski narciarz i żołnierz podziemia; Helena Marusarzówna (siostra Stanisława) - kurier tatrzański i narciarz; Maciej Sieczka - najsłynniejszy tatrzański przewodnik oraz wielu, wielu innych. Kolejną wizytę złożyliśmy Matce Bożej Fatimskiej w Sanktuarium na Krzeptówkach. Świątynia ta jest nierozerwalnie związane ze świętym Janem Pawłem II, ponieważ została wybudowana jako wotum dziękczynne górali dla Matki Bożej Fatimskiej za uratowanie życia naszego papieża.

Na zakończenie dnia udaliśmy sie do karczmy „Siuchajsko” w której czekał na nas senior rodu Pawlikowskich Pan Kasper Pawlikowski oraz góralska muzyka na żywo, kwaśnica oraz wiele innych smakowitości. W tej miłej atmosferze wręczyliśmy Panu Kasprowi Pawlikowskiemu pamiątkowy album z fotografiami z Medyki oraz tablicę Pierwszego Honorowego Członka Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Medyckiej.

Drugi dzień zakopiańskiej wizyty to zwiedzanie „Willi Pod Jedlami”, po której cierpliwie, w dwóch grupach, oprowadzał nas Pan Kasper Pawlikowski. Willę zaprojektował także Stanisław Witkiewicz, a więc i tutaj mogliśmy do woli nasycić się stylem zakopiańskim, któremu godny hołd oddał jego wielbiciel.