Aniela Pająkówna - zapomniana medycka malarka

Aniela Pająkówna z okresu lwowskiego

12 grudnia odbyły się prelekcje oraz wystawy w których, oprócz zaproszonych gości i mieszkańców, licznie uczestniczyła młodzież gimnazjalna. Nasze zaproszenie przyjął miedzy innymi senior rodu Pawlikowskich z Medyki, honorowy członek Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Medyckiej, Pan Kasper Pawlikowski oraz jego małżonka Anna Pawlikowska. Pośród zaproszonych gości pojawił się także prof. Jerzy Piórecki, były Dyrektor Arboretum w Bolestraszycach oraz miłośnik historii Medyki i jej parku.  Tym razem postanowiliśmy przypomnieć urodzoną w 1864 roku w Medyce malarkę, której losy i działalność artystyczna znana jest tylko bardzo wąskiemu gronu zainteresowanych. Mowa tutaj o Anieli Pająkównie, której 150 rocznicę urodzin obchodziliśmy w 2014 roku. Oprócz odczytów na temat Anieli Pająkówny można było dodatkowo obejrzeć wystawę składającą się z reprodukcji niektórych prac Pająkówny, które to została udostępniona ze zbiorów Rodziny Pawlikowskich, dzięki uprzejmości Pana Kaspra Pawlikowskiego.

Na wystawie znalazły się także reprodukcje prac artystki ze zbiorów Muzeum Narodowego w Krakowie i Muzeum Narodowego w Warszawie, fotokopie listów artystki do Heleny Pawlikowskiej ze zbiorów Biblioteki Jagiellońskiej w Krakowie oraz książki w postaci dzieł Stanisława Przybyszewskiego oraz córki pisarza i Anieli Pająkówny -  Stanisławy Przybyszewskiej. Materiał zebrał i opracował do wystawy członek naszego Stowarzyszenia Pan Bartosz Jakubowski.

Zebrani na sali mogli także usłyszeć prelekcję dr Marty Trojanowskiej pt. „Motywy Maryjne w twórczości Anieli „Leli” Pawlikowskiej, prelekcję Pana Waldemara Wiglusza z Towarzystwa Przyjaciół Nauki w Przemyślu pt. „ Śladami Jana Gwalberta Pawlikowskiego - od Zakopanego do Lwowa” oraz prelekcję Pana Tadeusza Misiaka z TPN w Przemyślu pt. „Park w Medyce - historia i stan obecny”.

Dodatkową atrakcją konferencji była wystawa pt. „Medyka w starej fotografii i dokumencie”. Była to okazja do zapoznania się z fotografiami z okresu przedwojennego jak i powojennego, które znajdują sie w zbiorach naszego Stowarzyszenia. Wśród wystawianej fotografii znalazły się także nabyte przez Stowarzyszenie kopie miedziorytów Kajetana Kielisińskiego przedstawiające Medykę i jej okolice w połowie XIX w.

Po raz kolejny okazało się, że Medyka kryje historie, które warto odświeżać i przypominać, dbając o dobre imię nie tylko miejscowości naszej, ale także o jej postrzeganie ponad regionalne.

Inicjatywa realizowana przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Medyckiej była współfinansowana ze środków UE w ramach Osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Aniela Pająkówna urodziła się w Medyce w 1864 roku jako córka Jana i Marii Brzazgońskiej, którzy przybyli do majątku Pawlikowskich za pracą. Ta córka stangreta pracującego i mieszkającego na terenie posiadłości rodziny Pawlikowskich z Medyki, oprócz niezwykłego talentu, który objawił się już w bardzo młodym wieku, miała także sporo szczęścia. Jej talent został dostrzeżony przez Helenę i Mieczysława Pawlikowskich, którzy w odpowiednim czasie otoczyli ją opieką, stając się tym samym jej pierwszymi mecenasami. Wsparcie dokonane przez rodzinę Pawlikowskich pomogło jej w pierwszym okresie uzyskać odpowiednią edukację malarską w Krakowie, a następnie dostać się na studia do Paryża. W roku 1891 powróciła do Polski i zamieszkała we Lwowie, gdzie w 1900 roku poznała Stanisława Przybyszewskiego. Z tego nieformalnego i krótkiego związku związku mają córkę Stanisławę Przybyszewską (autorkę znanego sfilmowanego dramatu „Sprawa Dantona”). Aniela Pająkówna w roku 1907 wyjeżdża z Lwowa wraz z córką najpierw do Wiednia, następnie do Zurychu, Monachium, by w końcu osiąść w roku 1909 w Paryżu. Między czasie wystawia swoje prace właśnie w Wiedniu i Paryżu. Umiera w Paryżu w roku 1912 na zapalenie płuc. Jej prace znajdują się w Muzeum Narodowym w Warszawie i Krakowie oraz w rękach prywatnych osób.