Etap trzeci projektu FIO: Medyka

DSC 3440Spotkanie w Medyce było ostatnim, trzecim,  spotkaniem w ramach projektu „Razem kiedyś, osobno wczoraj, wspólnie dziś”. Jednym z celów projektu była integracja różnych środowisk lokalnych działających na naszym terenie i trzeba przyznać, że udało się. Na spotkaniu w Medyce pojawili się członkowie stowarzyszenia „Integracja” z Siedlisk, stowarzyszenia „Nie tylko dla siebie z Torek”, z Leszna przybyli członkowie „Stowarzyszenia na rzecz rozwoju Leszna”, było oczywiście Koło Gospodyń z Medyki oraz zaproszeni goście i mieszkańcy różnych miejscowości naszej gminy. W sumie było „grubo” ponad sto osób.

Na spotkaniu w Medyce zatańczyły dzieci ze Szkoły Podstawowej w Siedliskach, które zaprezentowały zgromadzonym taniec żydowski. Dzieci ze Szkoły Podstawowej w Torkach pokazały taniec kultury ukraińskiej tzw. „hopak”. Medyckie dzieci z podstawówki zaprezentowały w strojach ludowych tańce rzeszowskie. Podczas tych występów śmiały się nie tylko dziecięce buzie, ale i wielu dorosłych miało sporo powodów do radości patrząc na wesoło pląsające dzieciaki.

W przerwach pomiędzy tańcami prelegenci prelegenci opowiadali o kulturze ukraińskiej, żydowskiej i polskiej. Wystawiono także dużą ilość ciekawych starych dokumentów, fotografii oraz pamiątek codziennego użytku związanych z różnymi kulturami.      Dodatkowo wystawiono prace plastyczne zgromadzone w trakcie wcześniej ogłoszonego konkursu, który zorganizowanego pod hasłem „Trzy kultury”. Wszystkich uczestników konkursu nagrodzono wręczając także wyróżnienia. Pośród prac plastycznych z medyckiej edycji konkursu, pojawiły się na sztalugach także prace nagrodzone z Siedlisk, Jaksmanic i Torek.

Ostatnim elementem spotkania była degustacja potraw „trzech kultur” przygotowana w największej części przez Medyckie Koło Gospodyń oraz po jednej potrawie z Siedlisk i Torek. Dzięki takiej kulturowej, kulinarnej różnorodności uczestnicy spotkania mogli spróbować wielu ciekawych potraw których za zwyczaj nie ma na naszych stołach. Były więc dania gorące, zimne, kwaśne, słodkie i gorzkie. Była też tradycyjnie kawa i herbata dla wszystkich uczestników spotkania. Ze stoiska zniknęło prawie wszystko, co świadczy o odpowiednim, smacznym przygotowaniu potraw.

Za pomoc w przygotowaniu spotkania dziękujemy bardzo gorąco członkom wymienionych wcześniej stowarzyszeń , Kołu Gospodyń z Medyki oraz Dyrektorowi S.P. w Medyce p. Elżbiecie Broda która wraz z nauczycielami udzieliła nam niezbędnej pomocy w realizacji tej części projektu.