RAJD SZLAKIEM TRZECH KULTUR W MEDYCE

IMAG0079   Tym razem rajd rowerowy odbył się w Medyce i jak już wcześniej bywało, realizowany był oczywiście w ramach projektu pod nazwą „Razem kiedyś, osobno wczoraj, wspólnie dziś”, zleconego z Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu z Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. W realizacji pomagała nam  Szkoła Podstawowa z Medyki.

Trasa rajdu wiodła przez miejsca związane z bytowaniem i wspólnym niegdyś egzystowaniem trzech kultur. Było więc spotkanie przy dawnym cerkwisku wyznawców kościoła greckokatolickiego, bożnicy żydowskiej, w miejscu tymczasowego getta żydowskiego, drewnianego kościółka medyckiego, cmentarza na którym spoczywają szczątki dwóch wyznań, miejsca mordu Żydów medyckich, dawnej kolonii Krzyżowice oraz przy siedzibie rodu Pawlikowskich.

Po miejscach pamięci oprowadzał członek naszego stowarzyszenia Bartosz Jakubowski wspomagany przez Tomasza Kowal, Aleksandra Chomik oraz Ryszarda Harapińskiego.

Zziębnięci i przemoczeni uczestnicy rajdu dotarli do miejsca gdzie  poczęstowani zostali gorąca kiełbasą, herbatą, napojami, oraz prezentami.

Rajd ten należał do najtrudniejszych, a to ze względu na przejmujące zimno i lekki deszczyk. Dziękujemy za udział. Foto. z rajdu w naszej galerii.