Zakopane i okolice

DSC 3490a                 Odkładany z powodu pogody wyjazd do Zakopanego został wreszcie zrealizowany w dniach 22 i 23 października. Choć wyjazd rozpoczął się w dużej ulewie to już po dojechaniu do  Nowego Sącza chmury rozchodziły się powoli na boki, aby podczas pierwszego spaceru pozwolić cieszyć się piękną jesienią w nie byle jakim otoczeniu. Pierwswzym etapem podróży był powstały w roku 1975 Sądecki Park Etnograficzny rozłożony na niemałym terenie (ponad 20 hektarów) w otoczeniu lasu, sadów i zabytkowych drewnianych budowli. Na terenie Parku Etnograficznego prezentowane są wyposażone budowle Lachów, Łemków, Górali Sądeckich, Pogórzan, Niemców i Cyganów. Zobaczyliśmy również dwór szlachecki, dawną kuźnię, szkołę ludową, maziarnię oraz kościóły trzech wyznań: katolicki, greckokatolicki i ewangelicki. Najnowszą budowlą jest tutaj odtworzone od podstaw miasteczko galicyjskie wraz z okazałym rynkiem. Spotykamy tu wiele odtworzonych wiernie sklepików dawnej galicji, warsztatów rzemieślniczych, piekarnię, aptekę, palrnię kawy czy ciastkarnię.

W godzinach popołudniowych dotarliśmy do Zakopanego, gdzie już z piękną słoneczną pogodą podziwialiśmy ośnieżone szczyty Tatr, spacerując uliczkami nie co mniej zatłoczonego w tym czasie miasta. Wieczorem po kolacji czekała nas biesiada góralska w towarzystwie autentycznej kapeli z okolic Zakopanego przy której mogliśmy nieco rozruszać nasze kości.

Niedzielny ranek przywitał nas trzystopniowym przymrozkiem i piękną słoneczną pogodą. Po mszy świętej w Poroninie udaliśmy się na piekny szlak Doliną Kościeliska w kierunku schroniska na Hali Ornak. Ten ośmio kilometrowy marsz w warunkach pieknej pogody i jesiennych kolorów, zleciał nam niezwykle szybko i atrakcyjnie. W dobrych humorach powrócilśmy szczęśliwie do rodzinnych stron.

W tej turystycznej wyceiczce uczestniczyli mieszkańcy Medyki, Siedlisk, Jaksmanic oraz Torek. A dla niektórych, były to pierwsze kontakty z Tatrami.