Społecznik szkoły

Nagroda Społecznika Szkoły. Do tradycji już przeszła nagroda Społecznika Szkoły, którą co roku funduje Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Medyckiej dla wyjątkowego gimnazjalisty Gimnazjum w Medyce. W tej kategorii nie liczą się wyniki w nauce, średnia ocen na świadectwie czy osiągnięcia sportowe. Pod uwagę bierze się osobę, która, krótko mówiąc, żyje dla innych. Takim wyjątkowym młodym człowiekiem okazała się trzecioklasistka Karolina Wojtyniak, która w pracy społecznej dla szkoły i najbliższego regionu nie miała sobie równych w roku szkolnym 2011/2012.

Ta dziewczyna znana jest wśród rówieśników ze swojej chęci pracy dla innych. Organizowała pomoc koleżeńską dla wielu osób ze szkoły. To między innymi dzięki niej mogli uzyskać promocję do następnej klasy lub ukończyć szkołę. Włączała się aktywnie w pracę w Samorządzie Szkolnym, nie będąc nawet jego członkiem. Podczas swojego trzyletniego pobytu w gimnazjum organizowała wiele akcji charytatywnych, zbiórek itd. Była kilka razy wolontariuszem podczas Przeglądy Twórczości Dzieci Niepełnosprawnych w Przemyślu. Zawsze chętna do pomocy nauczycielom, była ich prawdziwą podporą, bezinteresownie wykonując wiele działań dla szkoły. Z sukcesami reprezentowała szkołę na wielu konkursach zewnętrznych, występowała w przedstawieniach, na których udzielała się swoim tańcem, śpiewem czy recytacją. Karolina dała się tez poznać w najbliższym otoczeniu, parafii. Była aktywnie działającym członkiem Oazy w Medyce, także tutaj pracując dla otoczenia. Współorganizowała przeróżne akcje młodzieżowe, czuwania, adoracje, przedstawienia. Zawsze można było na nią liczyć, chętnie współpracowała ze wszystkimi potrzebującymi pomocy, całkowicie bezinteresownie i poświęcając swój wolny czas. Taka jest właśnie Karolina Wojtyniak. Dobra, miła, uczynna i życzliwa. Dlatego członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Medyckiej nie mieli żadnych wątpliwości, że to ona była najlepszym, wprost wymarzonym kandydatem do tytułu Społecznika Szkoły i nagrody Anioła. Bo sama, będąc takim małym Aniołem dla ludzi, na te wyróżnienia zasługiwała. Dorota Podwyszyńska